alles over type sensoren

Zonder de trapondersteuning zou een elektrische fiets een gewone fiets zijn. Maar er zijn verschillende soorten trapondersteuning die het comfort van de elektrische fiets bepalen. Als je eenmaal gestart bent met fietsen, wordt de mate van ondersteuning bepaald door een sensor. Deze geeft aan de motor door hoeveel ondersteuning hij af moet geven. Sparta heeft twee soorten sensoren, een trapkrachtsensor en een rotatiesensor.

In het kort:

  • Let op welk type sensor er op een elektrische fiets zit.
  • Een trapkrachtsensor geeft meer rijcomfort doordat hij reageert op je rijgedrag.
  • Een rotatiesensor is meer basic en reageert op de instellingen die je ingegeven hebt in plaats van je rijgedrag. 

Trapkrachtsensor

Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met trapkrachtsensor. Zoals de naam als doet vermoeden, registreert de sensor de kracht die de fietser uitoefent. Afhankelijk van het rijprogramma dat gekozen is, en de kracht die geleverd wordt door de fietser, geeft de motor ondersteuning af. Hoe harder je trapt, hoe harder je gaat. Dit geeft een heel natuurlijk rijgevoel, omdat de opbouw en afname van de ondersteuning geleidelijk gaat. Het regelen van de snelheid gaat daardoor erg nauwkeurig.

Rotatiesensor

Andere modellen zijn uitgerust met een rotatiesensor (soms aangevuld met tandenteller). De rotatiesensor registreert de trapfrequentie en vergelijkt dit met je gekozen rijprogramma en de snelheid van de fiets. Vervolgens wordt er meer of minder ondersteuning gegeven. Bij een hoge ingegeven ondersteuningsstand zal een elektrische fiets veel energie bijgeven totdat de snelheid bereikt is die bij de ondersteuningsstand hoort. Het maakt hierbij niet veel uit hoeveel kracht je op de pedalen zet. Omdat de snelheid pas na enkele wielomwentelingen gemeten kan worden, komt de ondersteuning wat later op gang. Om dit geleidelijk te laten verlopen hebben sommige rotatiesensoren een tandenteller of een gashendel. Dit laatste is ook handig als je een keer 'gas' bij wilt geven.