alles over accu's

 

De accu in de elektrische fiets is van invloed op de afstand die je kan fietsen. Let naast op de inhoud van de accu, ook op de plek van de accu. Deze kan van doorslaggevend belang zijn voor jouw rijcomfort. De accu kan op 4 plekken geplaatst zijn en deze kunnen uitneembaar of vast zijn. Tenslotte speelt het laden van de accu ook een rol bij de zoektocht naar de E-bike die het beste bij jou past.

In het kort:

 • De inhoud (wattuur) van de accu is belangrijk voor de afstand die je wilt fietsen.
 • Let naast de inhoud op de plek van de accu. Hou hierbij rekening met de invloed op de rijeigenschappen en wat je mooi vindt.
 • Beslis of je een vaste of uitneembare accu wil.
 • Er zijn accu's die zichtbaar of meer aan het zicht onttrokken zijn.
 • Opladen is eenvoudig en kan overal waar een stopcontact is.

Inhoud van accu en keuze

De inhoud van de accu is natuurlijk belangrijk voor de afstand die je wilt fietsen. Hoe meer inhoud (wattuur), hoe hoger de actieradius. De actieradius geeft aan hoe ver je kan fietsen zonder de accu op te laden.
Bij veel fietsen zit er standaard een accu bij de fiets. wij proberen bij de meeste fietsen een kloppend gemiddelde actiradius aan te geven. Bij veel fietsen kun je kiezen uit verschillende grote accu's van 300Wh tot wel 600Wh. Dit bepaald niet alleen de prijs van de fiets maar ook de actieradius.

Lees ook dit bericht om onduidelijkheid over actieradius en levensduur van de accu weg te nemen.
https://www.sparta.nl/alles-over-sparta/nieuws/eerlijk-over-de-accu-en-actieradius-van-je-e-bike

Plek - praktische punten en kwestie van smaak

De plek van de accu heeft invloed op de stabiliteit van wegligging en het rijcomfort. Daarnaast is het ook een kwestie van smaak. Er zijn 4 mogelijkheden voor de plek van de accu op een elektrische fiets:

 • Onder de achterdrager
  Onder de achterdrager is de meest bekende plek van de accu. De accu is makkelijk uit te nemen, zit nooit in de weg en is makkelijk aan het zicht te onttrekken met fietstassen. 

 • In het frame
  De fietsen met de accu in het frame hebben als voordeel dat de fiets een extra stabiele wegligging heeft doordat het zwaartepunt laag ligt. Daarnaast is de accu op zo’n manier verborgen in het frame, dat je bijna niet ziet dat het om een elektrische fiets gaat. (ook deze accu is tegenwoordig uitneembaar) Bij sportieve fietsen en E-mountainbikes is de accu bijna altijd in het midden van de fiets geplaatsd voor de iedeale gewichtsverdeling. (vaak in combinatie met een middenmotor)

 • In de kettingkast
  Met een accu in de kettingkast worden de voordelen die je met een accu in het frame hebt nog meer versterkt. Zo is een elektrische fiets met een accu in de kettingkast bijna niet te onderscheiden van een ‘gewone’ fiets. Daarnaast ligt het zwaartepunt nóg lager waardoor de fiets een nog stabielere wegligging heeft. 

 • Onder de voordrager
  Modellen zoals de Sparta Country Tour Electric hebben de accu onder de voordrager zitten. Door een mand of krat op de voordrager te plaatsen, ga je snel en trendy door de stad zonder dat iemand door heeft dat het om een elektrische fiets gaat. Het is alleen wel even wennen met het sturen. 

Uitneembaar of niet?

De accu moet natuurlijk regelmatig opgeladen worden. Voor je eigen gemak is het verstandig om voor de aanschaf de beslissing te maken voor een vaste of uitneembare accu. Bijna alle fietsen hebben een uitneembare accu. Een vaste accu in het frame heeft als voordeel dat de accu goed beschermd is en het niet opvalt dat het een elektrische fiets is. Je kan de accu alleen niet zomaar overal opladen, omdat de stroomvoorziening altijd in de buurt van je hele fiets moet zijn. Als je flexibel wilt zijn met het opladen, kies dan voor een uitneembare accu. Op die manier kan je de batterij overal met de bijgeleverde lader opladen, dus ook bij het restaurantje waar je onderweg een kopje koffie gaat drinken of binnen in je huis.

Zichtbaar of onzichtbaar?

Tegenwoordig zijn bijna alle accu's uitneembaar. Sommige accu’s zijn echter meer aan het zicht onttrokken dan andere. Voor de ‘onzichtbare’ accu kan je kiezen uit een elektrische fiets met de uitneembare accu in het frame of in de kettingkast. Het beste van twee werelden zou je kunnen zeggen.

Opladen

Het opladen van de accu is heel simpel en wanneer je elektrische fiets goed opgeladen is, ben je verzekerd van een lange levensduur van de batterij, een maximale actieradius en onbekommerd rijplezier! Iedere accu heeft zijn eigen laadpatroon, wij zorgen ervoor dat je altijd de goede laadvoorschriften krijgt. Dus het systeem bepaald de manier van laden. (laat je niet van de kaart brengen door wat er geroepen wordt door anderen, van zo moet het, het is bij uw fiets misschien heel anders dan bij de persoon die u zegt hoe het moet) Als je vragen hebt, raadpleeg altijd de merkdealer of ons; "voor de juiste laadinstructie''.

Alvast een paar tips voor het laden:

 • Bijladen van de accu gaat behoorlijk snel. Even bijtanken tijdens een normale koffiepauze is meestal voldoende om er weer vele kilometers tegenaan te gaan. Als de accu helemaal leeg is, duurt dit uiteraard wat langer. En hoe meer wattuur, hoe langer de laadtijd.
 • Sluit de accu altijd aan op de lader, ook als je de E-bike niet gebruikt. Dan heeft u altijd beschikking over de maximale capaciteit, en het is ook beter voor de levensduur van de accu.
 • Bewaar de accu van je elektrische fiets altijd op een plaats waar het niet kouder wordt dan 10 graden. Haal de accu in de winter altijd uit de fiets en laad deze binnen op wanneer deze in een niet verwarmde ruimte wordt gestald. Zo behoud u de capaciteit van de accu.
 • Een diepontlading kan permanente schade aan het batterijpakket veroorzaken, voorkom dit dus.
 • De laadtijd van een accu verschilt per product, maar denk al snel aan een laadtijd van 4 a 5 uur. Hoe meer inhoud de accu heeft en hoe leger hij is, hoe langer het opladen uiteraard duurt.